Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.05.2008 12:57 - Маслините
Автор: azor Категория: Хоби   
Прочетен: 1321 Коментари: 0 Гласове:
0



Маслините имат редица разновидности:

Испанските зелени маслини, пълнени с бадеми са идеалното мезе за алкохолна напитка и допълнение към риба на скара или печено пиле. Вакуумирани в марина, могат да се съхраняват до една година.

Гръцки маслини "Каламата" растат в Южна Гърция, в едноименния регион. Познават се по наситения пурпурен цвят и формата на бадем. Те са подходящи при приготвянето на традиционната гръцка салата. Когато са с костилките, придават на готвеното специфичен вкус.

Испанските черни маслини имат особен, наситен вкус. Сами по себе си са деликатес. Вървят добре с изстудено бяло вино, кремообразно козе сирене и препечена багета.
Испанските пълнени маслини, микс са идеално мезе за студени напитки. Пълнят се обичайно с бадеми, каперси, лешници и лук.

Гръцката натурална, пълнена с Пименто се отглежда от векове в Гърция и се пълни с червени чушки (Пименто), които й придава сладък вкус. Поднасят се с добре охладено бяло вино. Използват се за приготвянето на хапки и пица.
Зелените испански маслини, пълнени с аншоа са интересно предястие. С тях лесно ще освежите пилешкото ризото, рибата или паелята.


Неслучайно върху герба на Ерусалим, най-главния от всички вярващи градове на земята, симетрично са разположени две маслинени клонкисимволите на Мира и Святата Земя.

Гербът на Ерусалим е утвърден през 1950 г. Лъвът в центъра на герба символизира рода Йехуда, получил във владение Юдеяземята, върху която се намира градът (вж Битие 48:8-10). Лъвът е на фона на символичоно изобразената Стена на плача. Маслинените клонки отстрани са символ на мира. Самото име на Ерусалим означава "град на мира" — от "ир"(град) и "шалом" (мир). Името на града на иврит звучи като Иерушалаим. Маслиненото дърво е едно от най-древните и широко разпространени дървета в Израел. В Галилея растат дървета, чиято възраст е няколко хиляди години. Листата на маслиненото дърво са зелени през цялата година, корените са много силни, а обратната страна на листата отразяват слънчевата светлина.
В библейските времена маслото от маслиненото дърво, зехтинът се е използвал за помазване на свещениците и кралете. Пречистен зехтин се е използвал за запалване на менората. Маслиненото клонче е символ на мира, за Ной тя станала доказателство за края на потопа. Маслината е част от емблемата на държавата Израел. Нейните дълбоки корени символизират силната привързаност на еврейския народ към земята на Израел.

Маслината като символ

Маслината като растение - символ в античността се



Тагове:   Маслините,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: azor
Категория: Хоби
Прочетен: 1611360
Постинги: 93
Коментари: 569
Гласове: 832
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930