Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.05.2008 12:56 - Зехтина
Автор: azor Категория: Хоби   
Прочетен: 1176 Коментари: 0 Гласове:
0



Маслиненото олио - зехтинът - в древността намира място в множество религиозни церемонии. С него помазвали ранните царе на гърците и юдеите, както и победителите в Олимпийските игри. Широко приложение намирал и в ритуалите, свързани с почитане на мъртвите. По-късно, в християнската църква, светото миро се приготовлява на зехтинена основа. Мюсюлманите също не го подминават. Преди 1400 години, на свой ред, пророкът Мохамед съветва последователите си да натриват тялото си с маслинено олио и сам им дава пример, втривайки го в косите си. Още по-късно, християнските мисионери пренасят маслиненото дърво в Америка - както за храна, така и с ритуална цел.

Маслината е символ на мира и сигурността още от дълбока древност. Маслинена клонка получил Ной от своя гълъб, като доказателство за оттеглящите се води на потопа. Такива носели и гърците при мирни преговори, кичели се с маслинени венци на множество от безкрайните си празници, носели ги и олимпийските първенци. Предсказателите и тълкувателите смятали за добра поличба маслината - било то в сън, или наяве. Когато римският диктатор Луций Корнелий Сула, през 86 г.пр.н.е., заповядал маслинените дървета да бъдат изсечени и използвани за военни цели, това било прието като смъртно предсказание (в интерес на протокола, доста неточно - Сула умрял от сърдечен удар цели осем години по-късно). Друг виден първенец - гръцкият поет и политик Солон - засадил голям брой маслини и ги поставил под опеката на Зевс. От този момент нататък никой не успял да ги унищожи.

Близо до стените на Йерусалим се расте легендарно маслиново дърво. Тази маслина, с невероятните си усукани корени и солиден ствол, е на възраст над 2000 години, ала вечнозелената ѝ корона е свежа като на младо дърво. Легендите разправят, че самият цар Давид почивал в сянката ѝ и свирел на своята лютня. И до днес, казват, който се отпусне за миг под сребролистните и клони, може да чуе струните на давидовата сладка музика.

Ранните малоазиатци от своя страна вярвали, че зехтинът е способен да излекува всяка една болест. И до ден днешен множество от жителите на региона пият мазнината ежедневно, "поддържайки тялото си". Топъл зехтин пък се ползва по на запад, с добър успех, при болки в ушите. Гръцките войници му намирали малко по-различно приложение - мажели го по тялото си, за да им държи топло също така, както греела и светлината на зехтинените им лампи.

Един единствен любопитен факт убягва на маслинохронистите - кога и как точно предшествениците ни са се научили да ядат маслини. Суровата маслина се нарежда сред първенците на наградата за най-отвратителен вкус (заедно със суровите




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: azor
Категория: Хоби
Прочетен: 1611073
Постинги: 93
Коментари: 569
Гласове: 832
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930