Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.08.2008 09:23 - Нарцис
Автор: azor Категория: Хоби   
Прочетен: 14750 Коментари: 0 Гласове:
1



Причина за всеобщото възхищение от нарциса (Narcissus) е красотата и изящността му, но и древният мит, направил неговото име нарицателно; да наречеш някого нарцис, все едно да кажеш колко този човек е влюбен сам в себе си.

 

 image

  Нарцис, синът на нимфата Лириопа и реката Кефис, младеж с ослепителна красота, оставал безразличен към любовните чувства, които пораждал у другите. Изпълнена с нямо обожание нимфата Ехо била отхвърлена от него и издъхнала от мъка. Нейните сестри се възмутили и оплакали на Немезида от егоизма и безчувствието на Нарцис. Тогава богинята решила да отмъсти за отблъснатите влюбени. Тъй като гадателят Тирезий заявил, че Нарцис ще живее докато види своя собствен образ, по време на лов, Немезида подтикнала младежа да утоли жаждата си в един извор. Обхванат от любов към отразения във водата образ, който не можел да достигне, неспособен да се откъсне от гледката на своя лик, Нарцис забравил да пие и да яде и пускайки корени на брега на извора, малко по малко се превърнал в цветето, носещо неговото име, което оттогава се отразява в пролетните води.

 

 

   Митът за Нарцис има дълбоки корени в древността. Един извор в Теспия се наричал Нарцис, а скалата, от която бликал, създавала ехо. Самото име нарцис не е езикова случайност. Етимологията на думата ни отвежда към гръцката дума narce, което ще рече "наркоза". Цветето, наречено нарцис, било известно със способността си да приспива дори божествата. Персефона, както беряла цветя в полето, била замаяна от неговия аромат и благодарение на тази хитрост Хадес я отвлякъл в недрата на земята.

 

 

   На Мохамед приписват думите: "Който има два хляба, нека продаде единия, за да купи един нарцис, понеже хлябът е храна за тялото, а нарцисът — храна за душата".

 

Това цвете има безброй подвидове. Освен това селекционерите непрекъснато експериментират с него. Новите сортове имат по-едри цветове, по-стабилни дръжки, по-разнообразни багри на цветовете – бели, кремави, жълти с различна интензивност. Различните видове цъфтят от март до май и достигат от 20 до 60 см височина. Като останалите луковични растения, нарцисът се размножава чрез стари и нови луковици, които трябва да се садят през есента на дълбочина 10-15 см. Обича слънце или полусянка и вирее във всяка градинска почва.

Нарцисите могат да останат до 5 години на едно и също място, без това да се отрази на цъфтежа и развитието им.

В нашата страна жълтият и белият нарцис се култивират като градински цветя, но в редица средиземно морски страни, и то главно по западното крайбрежие на средиземно море, се срещат и като диворастящи растения,


Използуваема част: Луковиците на нарциса и по-рядко листата,


 
Фармакологично действие: Дрогата се използува рядко в медицинската практика поради високата си токсичност, притежава смекчаващо действие на горните дихателни пътища, като улеснява експекторацията, отчасти спомага и за втечняването на храчките, оказва противовъзпалително и противокашлично действие. Потиска възбудените процеси в централната нервна система.


Терапевтично приложение: При коклюш, бронхити, бронхиална астма и др. В народната медицина е използуван за лечение на епилепсията.


Начин на употреба и дозиране: 1 чаена лъжичка от изсушената дрога се залива с 300 мл вряща вода. Кисне около 15 минути. Пие се по 1 супена лъжица 3—4 пъти дневно. Лечението да става само под лекарски контрол. Силно токсично растение.


 

 

 



Тагове:   нарцис,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: azor
Категория: Хоби
Прочетен: 1611228
Постинги: 93
Коментари: 569
Гласове: 832
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930