Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.05.2008 13:00 - Благословената маслина
Автор: azor Категория: Хоби   
Прочетен: 1514 Коментари: 0 Гласове:
0



Благословената маслина

   В Библията маслината е символ на възраждането, връщането и възкресението. Гълъбът, обитател на Ноевия ковчег, донесъл в човката си именно клонче от маслиново дърво - знак за края на Великия потоп и временното примирие на небесата с грешната Земя. Маслината е станала първото дърво, възкръснало отново след оттеглянето на водите. Под нейните клони в Гетсиманската градина се молел Христос. Казват, че онези дървета в градината са живи и досега.   

    Египтяните почитали маслината като символ на справедливостта - Тутанкамон носел венец от нейните клони, знак за мъдрост и зрялост. Гърците също се украсявали с нейните млади върхари. Върху главите на победителите от Олимпийските игри поставяли венци от маслинови клонки. Жреците знаели, че маслината осъществява мистичната връзка между небето и земята. Смятали я за прародител на всички дървета и символ на живота. Може би защото маслината е необикновено издръжлива. Това дърво практически е невъзможно да бъде унищожено. То издържа векове, дори ако мълния разцепи сърцето му. И тежко на човек, който намисли да го убие. За да го направи, ще трябва да изкопае и унищожи всички корени в радиус от 5 метра: ако остави и най-малкото коренче - тя отново ще се възроди. Още по-лошо се пише на онзи, който реши да изгори сребристозелените листенца на маслината. В огъня те викат и се гърчат - съвсем като човешки коси, обхванати от пламъци.


Течното злато
  От Гърция маслината се разпространила по цялото Средиземноморие. Щафетата подхванали финикийците, отнасяйки клонки в Сирия и Палестина. Римските императори разсадили дърветата по територията на империята - цяла Северна Африка се покрила с плантации. След това делото продължили испанските конкистадори. Задължително се предписвало да вземат на борда на кораба маслинови фиданки. По този начин през XVI век маслината пресякла Атлантика и се заселила в Мексико, Перу, Чили и Аржентина.

   
Светът отдавна се е пристрастил към маслото, добивано от плодовете на маслината. Днес три страни са лидерите, заливащи с течното злато целия свят - Испания, Италия, Турция. На четвърто място е Тунис. Не най-големи, но известни производители на зехтин са Франция, Португалия и Мароко. В европейските магазини, в САЩ, Япония и Русия най-много се продава испански зехтин от Андалусия, по-малко италиански, но пък той се смята за най-качествен. Маслините, отгледани на туниското крайбрежие са толкова качествени, че дори испанците ги изкупуват. Във Франция маслините растат преди всичко в района на Ница - там има 1500 дървета. Има любители, които пътуват специално в Мароко за кафяви маслини, а други придирчиви клиенти търсят зелените италиански пиколини.



Тагове:   маслина,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: azor
Категория: Хоби
Прочетен: 1611365
Постинги: 93
Коментари: 569
Гласове: 832
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930