Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2010 16:27 - Колбасно дърво
Автор: azor Категория: Хоби   
Прочетен: 6214 Коментари: 1 Гласове:
6



Колбасно дърво

На територията на екваториална Африка  на високи дървета  растат неядливи плодове, които много  напомнят колбасен салам.

image
Тези дървета  се наричат кигелии, или «колбасни» дървета (sausage tree). Кигелията е дърво с височина от 10 до 15 метра ,произлиза от Заир и е от семейството на Bigoniacйes. Короната е широка от 5 до 9 метра. Плодът му е с формата на кренвирш и има много семена. Расте в тропическа Африка и на о-в Мадагаскар.
Плодовете на  кигелията  не се ядат . Увисналите  колбаси могат да достигнат  дължина половин метър, но  ги ядат само хипопотамите, а папагалите  чоплят семената.
image

Местните жители използват колбасното дърво  по всякакъв начин , но само не като храна. Неговите плодове са  толкова твърди, че, ако ги изсушат , може да  послужат за гориво .
image
От  отварата на  плодовете  приготвят натурална боя в  червен цвят,с която аборигените рисуват лицата си. Да се ядат могат само  семената на дебелите  колбаси. Но и те  са отровни,защото изискват  предварително изпичане. Семената на  кигелията активно  се използват  в местната  медицина. Имат  антиоксидантно действие ,подобряват микроциркулацията и еластичността на кожата, имат стягащ ефект ,поддържат и възстановяват формата на бюста ,предотвратяват стареенето на кожата. Прилагат се при рани, язви, гъбични инфекции, псориазис, екземи. Пулпата редовно е използвана от африканските жени за стягане на бюста.
image
Сокът от плода  втират в гръдните жлези, за  обилно  мляко при родилки  и млади  майки. В Африка в народната  медицина се използва извлек от кората и   плодовете и  благодарение на  цитотоксичния  му  ефект  като антибактериално средство и  за борба с рака на  кожата. Отварите  лекуват малария, дизентерия, пневмония, хемороиди, диабет, премахват болките в главата и зъбите. По не по – малко вълшебен начин  кигелията  въздейства  на косата . Екстрактите  и отварите  от плодовете укрепват корените на  косата, препятстват тяхното падане и стимулират активния ръст.
От  плодовете се  приготвят украшения, съдове  и чашки. Понякога  плодовете  се разкрасяват и се окачат към тавана  като  амулети , за да  защитят жилището от злите  духове и урагани.
image

ЛЮБОПИТНО:

Повечето растения се опрашват от насекоми или по-рядко от птици. Колбасното дърво, или кигелия етиопска (Kigelia africana), се опрашва от ... прилепи. Неговите плодове ("саламчета"), висят хаотично по клоните, изглеждат много апетитно и цялото дърво прилича на някаква закусвалня под открито небе. Тъмночервените цветчета на кигелията, събрани в съцветия, се появяват по време на сухия сезон, когато дървото е без листа. Те цъфтят през нощта и колкото да са красиви имат неприятна миризма.

image

Прилепите, търсейки нектар, се натъкват на този деликатес, който сякаш е закачен специално за тях.

 




image

Плодът на  колбасното дърво се смята  за символ на  плодородие и според местните  вярвания е  способен  да дари съпружеската двойка  с  много дечица .
Ако сънувате колбасно дърво ще ви провърви  – ще  се сдобиете с голямо наследство, или ще получите неочаквано  повишение и добре платена работа.

 

 





Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. yotovava - Интересно
22.12.2010 16:48
ми беше да прочета.
Поздрав
Валя
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: azor
Категория: Хоби
Прочетен: 1609563
Постинги: 93
Коментари: 569
Гласове: 832
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930