Прочетен: 5007 Коментари: 1 Гласове:
Последна промяна: 20.12.2010 17:06
Джаботикаба, наричано още Бразилско Гроздово дърво, се среща в Аржентина, Бразилия и Парагвай.
Стълбовидната мирциария, известна още като джаботикаба (Myrciaria cauliflora) представлява бавнорастящо вечнозелено дърво от Южна Бразилия, което сега е разпространено в много тропически райони на света. Кръглата компактна корона на джаботикабата е покрита с дребни ланцетни листенца.
Дървото достига до 12 м височина в родината си, а при отглеждане в плантации достига височина до 3-5 м. Листата имат характерен дафинов аромат. Клонките и ствола на дървото са покрити със светла кора с розов оттенък и сиви петна. През пролетта и лятото джаботикабата се покрива с множество малки бели цветове с дълги тичинки, които израстват директно на ствола и на основните клонки.
Това явление се нарича каулифлория (caulifloria) - формиране на цветните пъпки на ствола и основните клонки, а не на крайните, както при болшинството плодови. Този процес може да се забележи и при какаото и някои други тропически плодови дръвчета.
Това удивително дърво дава реколта в годината от пролетта до есента, плодовете узряват за 3-4 седмици. Първо плодовете са зелени, в процеса на узряване придобиват тъмночервена, а след това почти черна окраска, като достигат в диаметър до 2,5-4 см.
Узрелите плодове приличат на гроздовите, с достатъчно голяма костилка, обградена в полупрозрачно ароматно плодово месо, което има необичайно сладък вкус.
Необичайното при него е, че плодовете растат директно върху ствола на дървото. Те могат да се ядат сурови или да се използват за направата на сладко,желе, мармалад,сокове и алкохолни напитки. Отварата от изсушените кожички на плодовете Джаботикаба в Бразилия се използва като средство от астма, диария и дизентерия.