Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.12.2010 12:36 - Баобабът е странно дърво
Автор: azor Категория: Хоби   
Прочетен: 11461 Коментари: 2 Гласове:
1



„Това е въпрос на дисциплина - каза Малкият принц. Човек трябва редовно да изскубва баобабите, щом ги разпознае измежду розовите храсти, с които много си приличат, когато са още млади. И един ден той ме посъветва да се помъча да направя една хубава рисунка, за да втълпя това в главите на децата от моята планета. Някой път няма вреда, ако отложиш работата си за по-късно. Но щом е за баобабите - това винаги е катастрофа.


"image

"Ако човек премного закъснее да се заеме със стръкчето, никога не ще може да се отърве от баобаба. Той продупчва планетата с корените си и ако тя е много малка, а баобабите - многобройни, те я пръсват."

 

 

 

Баобаба е известен с необичайните си размери. Той е едно от най-дебелите дървета в света - със средна обиколка от 9-10 метра и височина 18-25 м. (в книгата на рекордите Гинес за 1991 г. се описва дърво баобаб с диаметър цели 54,5 метра). Продължителността на живот на баобаба предизвиква спорове: според проведен радио-въглероден анализ (С14) е установено, че дърво с диаметър от 4,5 м. е на повече от 5500 години, въпреки че според по-консервативните оценки баобабите живеят „само” 1000 години. Добре е позната невероятна жизненост на баобаба и неговата способност да се регенерира.

image

Възрастният баобаб - това е резервоар, напълнен с вода. Порестата дървесина под неговата набръчкана кора е пропита с влага. Жаждата, която измъчва слоновете, ги кара с бивните си да атакуват огромните стволове, разбивайки ги на трески. Често пъти старите баобаби са кухи. В тях понякога дори живеят хора. Известен е случай, когато баобаб е служил за автобусна спирка и в него се побирали до 30 човека.

 

image

Майката на гората

Така в Мадагаскар наричат баобаба. Необикновено раздутите им стволове носят късички, хилави корони.

Според легендата на бушмените, хиената — духът на злото, нарочно посадила първия баобаб "нагоре с краката" - и затова той изглежда сега толкова странно.

Определено една от най-големите атракции на Червения остров, както често наричат Мадагаскар, заради червените латеритни почви, червеникави са и скалите, червеникаво жълти са водите на реките при прииждане.

Не случайно го определят и като “изгубения свят” – заради очарованието, екзотиката и рядката флора и фауна.

image

Баобабите са едни от най-големите и най-атрактивните дървета в света, около 50 метра височина и могат да бъдат до 800 години стари. Те са наистина магически дървета.  Едно от най посещаваните места в Мадагаскар е Avenue of Baobabs в близост до гр. Morondava. Това е чаровна алея с величествените баобаб дървета, извисяващи се на 30 метра в небето. Дърветата предлагат защита и приятна сянка, правейки авенюто популярно място за почивка през деня.
Баобабите  съхраняват до 120000 литра вода, позволявайки им да оцелеят през периодите на суша.

image

Баобабът е странно дърво. Той не образува годишни кръгове, поради което е трудно да се изчисли възрастта на най-старите екземпляри. Не нараства на дебелина всяка година като другите дървета. Даже понякога обемът на стъблото му намалява. Но настъпят ли дъждовни години, стъблото бързо се увеличава обема си, понеже тъканите на дървесината му са извънредно меки и порести. През дъждовния период в кората и дървесината на средно голям баобаб се събира до 120 тона дъждовна вода и тогава дървото се превръща в истински резервоар.

image

Баобабът е едно от най-ценните дървета в Африка. Освен като резервоар за вода, заради хралупите, образувани в стъблото му, той е използван от туземния жител за жилище. Леката му дървесина служи за изработване на лодки, от кората и ликовите му влакна се правят здрави въжета, конци, хартия. Кората и листата на баобаба се счукват и се употребяват вместо сол и пипер, а от пресните листа се приготвя вкусна салата.

image

На пазара за плодове и зеленчуци в Англия, според британската преса, има нов популярен плод - плодът на баобаба. Някои вече определиха плодът на баобаба като хита сред плодовете на пазара на здравословни храни през 2010 г. Това се дължи на уникалните му свойства. Плодовете на баобаба съдържат 3 пъти повече витамин С от един портокал, 2 пъти повече калций от млякото и 2 пъти повече антиоксиданти от плодовете Годжи Бери (Godji Berry), които до неотдавна държаха първенството по този показател.

image

Плодовете на баобаба са с продълговата форма, напомняща на краставица или пъпеш, покрити са с дебела мъхеста кожа. Отвътре плодове са с черни семена, имат кисел вкус. В Англия употребяват плодовата каша от плода на баобаб, за производството на хранителни продукти. Тя може да се добавя към различните продукти. Брашното от месестата част на плода има пикантен вкус, който е описан като „карамелена круша с аромат на грейпфрут”. Когато се добавя към различни ястия, то значително се увеличава тяхната хранителна стойност. Допълнително предимство на този продукт е, че той служи за подобрител на вкуса, като по този начин намалява употребата на захар при производството на различни хранителни продукти.

Баобабът е странно дърво.
image



Гласувай:
1



1. illina - Много интересно!
20.12.2010 12:53
Много интересно!
цитирай
2. azor - Баобабът е странно дърво
21.12.2010 12:18
Обикновено баобабите не са много високи, но според някои съобщения в пресата, в саваните на Африка е открит истински великан – най-високото дърво на нашата планета, което достига 189 м височина с диаметър на ствола 43,5 м! А в "Книгата на рекордите на Гинес" за 1991 г. се разказва за баобаб с обхват даже 54,5 м.

Често в стволовете на тези "зелени дебелаци" се образуват огромни дупки.
Така, още известният английски пътешественик Дейвид Ливингстън пише,
че видял как 20-30 човека сладко спали... в дупката на изсъхнало стъбло на
баобаб, при това никой на никого не пречел.

В Република Кения на шосе Найроби - Момбаса стои баобаб-убежище -
дупката в него е оборудвана с прозорци и врати . В Република Зимбабве в дупката на едно дърво са оборудвали... автобусна спирка, в чакалнята на която
се побират до 40 човека. Около местенцето Касане в Република Бодвана расте баобаб, дупката на който се използва като... затвор.

В Намибия има баобаб, в дупката на който е разположена баня. Там
има даже вана.


Баобабът е универсално дърво:

! Плодовете му , напомнящи големи краставици , се отличават с изключителен вкус и съдържат много витамини, а по своята хранителност се приравняват към телешкото. Те бързо се усвояват от организма и премахват умората. Освен хората много ги обичат и маймуните ,които охотно живеят сред буйните листа
на баобабите, за което последните са наричани още "маймунски дървета".

! Изсушената твърда обвивка на плода се използва вместо чаша. Димът
от изгарянето на сухата вътрешност на плода прогонва комари и други досадни
насекоми.

! Семената на плода са ядливи в суров вид, а от запечените и смлени се
вари кафе.

! От пепелта на изгорения плод приготвят сапун и, което е особено важно,
масло,с което може да се пържи.

!От праха , приготвен от плодовете на баобаба, жените от Източна Африка си мият косите , а с червения сок, който съдържат негови корени, си боядисват
лицата.

! От листaтa на баобаба приготвят вкусна салата, варят супа.

! Цветният прашец се използва за приготвяне на лепило.

! От пепелта на кората на баобаба се получават доста ефективни лекарства против
простуда, треска, дизентерия, сърдечно-съдови заболявания, астма, болки в зъбите , ухапвания от насекоми.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: azor
Категория: Хоби
Прочетен: 1605889
Постинги: 93
Коментари: 569
Гласове: 832
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031