Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.05.2008 12:52 - Маслината
Автор: azor Категория: Хоби   
Прочетен: 1251 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 03.05.2008 12:53


Маслините (Olea) са род бавнорастящи , но дълголетни дървета от семейство Маслинови (Oleaceae), широко разпространени от Средиземноморието и Южна Африка до Югоизточна Азия, Южен Китай, Нова Каледония и Източна Австралия. Те са вечнозелени, с дребни листа, а плодът им има костилка. Най-известният вид е европейската маслина (Olea europaea), която се използва от древни времена за производство на зехтин или за ядене на самия плод. Плодовете на маслината за производство на зехтин са дребни и богати на масло. Най-подходящи сортове за нашите географски ширини и по конкретно само в някои микрорайони са сортовете Агрио (дива - зелена) и Петро (камък - черна). У нас може да вирее единствено В Ивайловградско, Пловдивско - полите на Родопите и Петричко, както и по Черноморието, но само на защитени от вятър места. Издържат до -15°С. Плододаването започва 3-4 година като цветовете се образуват на младите клонки. Най чистия зехтин по Средиземноморието се произвежда на Крит, като същия бива приготвен от маслиновите дървета преди плодът да узрее напълно. Плодът е по лек от зрелия напълно, но суровината е по-качествена, а ароматът не е така тежък както при напълно узрелия плод.

Някога гръмовержецът Зевс обещал да даде Атика на този бог или богиня, който направи най-полезно откритие. Дълго се надпреварвали олимпийците, докато накрая останали двамина. Синекосият Посейдон ударил с тризъбеца си брега. От там изскочил кон и бликнал солен извор. Но хората предпочели дара на Атина - маслината - свещеното дърво, даващо светлина, топлина, храна, лекарство и благовония. И тъй, главният атически полис получил името на своята благодетелка. Казват, Атина посадила първата маслина, забивайки копието си в земята на каменистия хълм, който днес е познат като Акропола и дървото, което расте днес на върха му, идва от корените на божествения дар. Същата тази легенда има и други варианти, но съществената и част остава една и съща.

Действителният произход на маслината не е много ясен, нито е познат дивият и предшественик. Тя е сред най-древните култивирани дървета в света - отглеждана още преди изобретяването на първите писмена. Около 3000 г.пр.н.е. е основна култура на о-в Крит и се предполага не без основание, че има главна заслуга за благосъстоянието на Минойското царство. Финикийците, от своя страна, пренасят маслината по средиземноморския бряг на Африка и Южна Европа. Маслини са открити и в египетски гробници от около 2000 г.пр.н.е., а културата им бързо се разпространява сред най-ранните гърци. По-късно я усвояват и римляните, за да я пренасят навсякъде, където стъпва легионерския ботуш.




Тагове:   Маслината,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: azor
Категория: Хоби
Прочетен: 1606007
Постинги: 93
Коментари: 569
Гласове: 832
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031