Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.04.2008 21:56 - Стотици медицински растения са застрашени от изчезване
Автор: azor Категория: Хоби   
Прочетен: 5192 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 24.04.2008 21:57


Стотици медицински растения са застрашени от изчезване, а това заплашва откриването на бъдещи терапии на болести, предупреждават експерти.

Над 50 на сто от предписваните лекарства произлизат от химикали, идентифицирани първо в растения.

 

От Botanic Gardens Conservation International обаче заявиха, че много от тези растения са застрашени заради свръхизползването им и обезлесяването. Изследователите предупредиха, че терапии на болести като рак и заразяване с ХИВ могат да изчезнат, преди да са били създадени.

 

Идентифицирани са 400 растения, които са застрашени от изчезване. Сред тях е тисовото дърво, чиято кора е използвана като основа за производството на едно от най-разпространените в света противоракови лекарства - паклитаксел.

image

Обикновеният тис, наричан също Отровачка (Тахus baccata) е иглолистно дърво от семейство Тисови. Той е двудомно дърво, което в редки случаи (в Кавказ) може да достигне до 28 м височина, но често се развива като храст или малко дърво със сивокафява кора на стъблото. Листата са разположени гребеновидно в два реда в хоризонтална равнина, низбягващи по клонката. Отгоре са лъскави, тъмнозелени, а отдолу по светли, матови. На мъжките дървета рано напролет се образуват огромен брой дребни кълбести шишарчици, съставени от няколко прашници, разположени в пазвата на малки люспи. Женските екземпляри формират по младите клонки многобройни единични семепъпки, които са зелени и незабележими. Но наесен зрелите семена отдалеч се виждат по клонките. Месестата им обвивка (арилус) издава присъствието им с яркомалиновочервения си цвят. Тази сочна обвивка е сладка и служи за храна на птиците, а в някои страни се използува и от хората. Тисът е силно отровен, тъй като съдържа алкалоида таксин и гликозида таксикатин. Цялото растение и семената, с изключение само на арилуса. Но както често се среща в природата, отровността му е относителна. Има сведения, че младите клонки се ядат от козите в Странджанския район. Дървесината на тиса е плътна, без смолести канали и с характерно жълточервено оцветяване. Цени се за изработване на предмети за бита. У нас се среща в почти всички планини, но е представен с единични екземпляри или малки групи. Най-голямото му находище е в Средна Стара планина над село Скобелево, Павелбанско. На Витоша се среща над село Бояна в района на едноименния водопад при надморска височина от 1100—1200 метра. Тисът достига възраст до 4000 години, така че той наистина е един природен паметник. Листата и младите клонки се използват в народната медицина при нервни и сърдечни заболявания и при простуда. Декоративно защитено растение.

 

 

Растението худия, което произлиза от Намибия и привлича интереса на фармацевтичните фирми, стремящи се да произведат лекарства за отслабване, също е застрашено от изчезване.

Kактусът

image

Худия гордонии се използва от векове от племената Ксомани Сан, населяващи Калахари за подтискане на апетита и жаждата по време на дългите преходи в пустинята.

Въпреки че потенциала на растението е известен на учените отдавна, активната съставка е патентована от Южноафриканския съвет за научни и индустриални изследвания. Голяма фармацевтична компания е изолирала от кактуса Hoodia Gordonii молекулата Р57, върху която са правени опити да се синтезира по химичен път. В естествения и вид тя се намира в екстракта от Hoodia Gordonii и като такава е достъпна за фитофармацевтичните компании по света.

Освен че подтиска чувството за глад, екстрактът притежава и лек ефект на афродизиак. Реултати от изследвания при хора, провеждани във Великобритания предполагат, че активната съставка може да редуцира приема на калории до 1000 на ден. Екстрактът от Hoodia Gordonii работи като наподобява ефекта на глюкозата върху нервните клетки и ги заблуждава, че е постигнато чувство на ситост. Има свидетелства, че активната молекула е хиляди пъти по-силна от тази на глюкозата.

 

Застрашени са и 50 на сто от видовете магнолия.

Магнолиите са необикновено красиви.image

Родът Magnolia включва 62 вида, от които 18 са диворастящи в Централна и Северна Америка, а останалите са с азиатски произход. У нас виреят само храстовидните видове, които могат да бъдат предпазени от студовете. Това е единственият им недостатък – не са студоустойчиви.

Отглежда се на места, защитени от силен сух и топъл вятър, който унищожава нежните й листа. Цъфти рано напролет, преди разлистване. Цветовете им са едри, подобни на рози. Някои сортове са бели, други кремови, трети – розови. Особено красиви са едроцветните видове, обагрени в розово.

Развиват се добре на дренирани кисели, неутрални или алкални почви. Преди засаждане е добре да наторите мястото обилно с оборски тор. От април до юли подхранвайте с изкуствен тор, стимулиращ цъфтежа. Ако го отглеждате като храст е необходимо да го подрежете рано на пролет за оформяне на храста. Не правете зимна резитба, тъй като дървестните тъкани загниват.

 Размножава се чрез семена, които обаче бързо губят кълняемостта си. Затова ги стратифицирайте (чрез пролетно засяване) или засейте на открито есента веднага след узряването им. Прилага се и размножаване чрез отводи, зелени резници, присаждане върху семеначета. Най-добри подложки са M. tripetala, M. acuminata.

Магнолиите не са особено разпространени у нас. Те наистина страдат от зимните студове, но пък могат да бъдат предпазени – чрез загърляне със земя, загъване, както се прави с розите. А в южните райони и по карйбрежието това дори не е необходимо. Някои видове (Magnolia stellata) издържат до -25 градуса. Растението съдържа химикал, използван в традиционната китайска медицина за лечение на рак и забавяне на появата на сърдечни болести.

 

Есенният минзухар, известен с естествените си лечебни свойства срещу подагра и свързван с това, че помага в борбата с левкемията, също е сред застрашените видове.

image Много от химикалите в растенията от рисковата група сега се създават в лабораторна среда.



Тагове:   медицински,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: azor
Категория: Хоби
Прочетен: 1606036
Постинги: 93
Коментари: 569
Гласове: 832
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031