Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2008 16:39 - Биологичният часовник в растенията
Автор: azor Категория: Хоби   
Прочетен: 3586 Коментари: 3 Гласове:
0



 

 

 

Биологичният  часовник в растенията

Множество растения имат биологичен часовник, който притежава подробна информация за собствената им структура и останалите живи същества, които им съдействат в опрашването, и който буквално прилича на компютърен център. Съществуването на този биологичен часовник сочи към една-единствена истина: истината за сътворението...

Умението за измерване на времето е способност, която човек обикновено не очаква да види у другите живи същества освен у хората. Може да се смята, че това е ограничено само до човека, но както растенията, така и животните притежават механизъм за измерване на времето или с други думи казано „биологичен часовник”.

image

През 1920-те, когато в Германия двамата учени Ървин Буеннинг и Кърт Стем изучавали движението на листата на бобовото растение, забелязали, че растенията обръщат листата си към слънцето през деня, а през нощта събират вертикално нагоре листата си и поемат спяща позиция.

Около 200 години преди тези двама учени да публикуват своите открития френският астроном Джекис д’Ортус де Мариан също забелязал, че растенията притежават един редовен ритъм на сън. Експериментите проведени в тъмна среда, където температурата и влагата са контролирани, показват, че това положение не се променя и че растенията притежават в себе си системи, които изчисляват времето.

Под естествени условия растенията избират определено време за определени действия. Те правят това в съответствие с определени промени в слънчевата светлина. Това е така, защото техните вътрешни часовници са обърнати към слънчевата светлина, те завършват своите ритмични действия в рамките на 24 часа. В други случаи обаче има ритми, които са много по-продължителни от 24 часа.

Независимо от това колко дълго продължават ритмичните движения съществува един момент, който не се променя. Тези движения се случват, за да осигурят живота на растението и оцеляването на поколенията. Те винаги настъпват в най-подходящото време и за да могат да бъдат сполучливи трябва да бъдат изпълнени съвършено няколко сложни процеса.

Например цветовете на по-голямата част от растенията разцъфват в определено време от годината, т.е. във възможно най-подходящото време. Часовниците на растенията, които регулират това време, също така изчисляват и продължителността на слънчевата светлина, която пада върху листата. Биологичния часовник на всяко едно растения изчислява този период съобразно с индивидуалните особености на растението. Независимо от това какви са изчисленията цветовете разцъфват в най-подходящото време. В резултат на проучване върху времевата регулация на соята е забелязано, че независимо от това по кое време тези растения са посадени, те разцъфват по едно и също време на годината.

Маковете правят така, че времето за разпръскване на цветният им прашец да съвпада с дните и часовете, когато опрашвачите са най-често срещани. Като тези дни и часове се различават от растение на растение. Но в края на деня с тази времева регулация всяко растение разпръсква цветния си прашец по начин, който гарантира даването на най-добри резултати. Маковете разпръскват цветния си прашец през юли и август между 05:30 и 10:00 часа сутринта. Това е времето, през което пчелите и другите насекоми излизат, за да търсят храна. Именно в този момент цветята трябва да включат в своите изчисления не само собствените си особености, но и тези на останалите живи същества до най-малката подробност. Растението трябва да има точно знание за времето, през което съществата, които ще го опрашат, ще се появят, продължителността на пътешествието, което ще предприемат, и времето, през което ще се хранят. В една такава ситуация у нас възниква следния въпрос: Къде в растението се намира този часовник, който притежава цялата тази „информация”, който извършва всички необходими изчисления, анализира особеностите на другите същества и работи по начин наподобяващ на компютърен център? За учените все още е една мистерия мястото на тази система за съвършено изчисляване на времето в растенията.

Това ясно сочи към съществуването на възвишен разум и сила, която е установила и контролира  точното време на различните дейности на всички растения.

Съществуването на биологичен часовник в растенията е само едно от безбройните чудеса на сътворението.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. depressed - ..
03.03.2008 21:28
Растенията са си напълно нормални живи същества. Те имат съзнание в смисъл че могат да реагират на външната среда по адекватен начин. За мен е много по-странно, че хората не разбират това и съвсем несъзнателно вървят и късат клончета, треви и си играя с тях. Това е такава грубост, а растенията дори усещат и ясно изразена болка.
цитирай
2. анонимен - cvete
26.02.2009 15:00
tfa cvete e straxotno
цитирай
3. анонимен - кико
26.02.2009 15:01
кико сикем сени
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: azor
Категория: Хоби
Прочетен: 1605868
Постинги: 93
Коментари: 569
Гласове: 832
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031