Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.12.2007 21:28 - ..................
Автор: azor Категория: Хоби   
Прочетен: 3049 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 10.12.2007 21:37


Звънящите Кедри на Русия
 

Легендата гласи, че отначало само в Рая виреели удивително красиви дървета - Кедри. Когато Господ изгонил първите хора за техните прегрешения, Адам скрил в дланта си три семенца - от кедър, кипарис и бор. От тези семенца израснали всичките гори на Земята. Пазителите на Пьрвоизточните Знания утвърждават, че Кедърът е бил създаден от Господ като съхранител на енергията на Космоса, Божествената Му ръка го е направила Цар на горите. Това царствено дърво е станало символ на предаността към Християнската вяра. Легендарният цар Соломон е построил своя флот и Храм Господен в Йерусалим от Кедьр. Лот е засадил в пустинята три дървета (кедьр, кипарис и бор), които се сраснали помежду си и именно от ствола на това дърво e бил направен Кръста на който е бил разпънат Христос.

 

Енергетиката на кедъра


imageДруидите - жреците на древните Келти - имали дълбоки познания за дърветата в природата, смятали ги за връзка между човека и Космоса. Те съпоставили съдбите на хората непосредствено с живота и особеностите на едни или други дървета. Знанията си за биоенергийните свойства на дърветата, жреците прилагали в лечебната практика. Несъмнено, дърветата са своеобразни енергийни резервоари. Те улавят космическата енергия, преобразуват я и това обезпечава живота на нашата Планета. Сред многото различни видове дървета-целители е и кедърът. За тези свойства на кедъра Господ обръща внимание на хората в Библията. Така в третата книга на Мойсей, Левит, Бог учи посветените как да лекуват хората. От всички растения няколко пъти споменава само кедровото дърво, как изцелява и пречиства (в това число и от проказа - лепра). Известният лекар професор Л. Л Щеников  в стремежа си към разкриване тайната на дълголетието и изцелението на човека от болести се обръща към Библията. От Новия Завет той почерпва истината, че дори малкото парченце кедър носи "много повече енергия отколкото всички енергийни апарати на Земята, създадени от човешката ръка." От къде е тази енергия в кедъра? За какво и за кого е предназначена?
Сибирският кедър е дълголетник, живее над 550 години, а в литературата има сведения и за 800-годишни дървета. През това време неговите милиони иглички улавят излъчванията от Космоса, които се предават от човека. Човекът в състояние на любов излъчва светла енергия и тя отива в Космоса. Така създадената енергия е способна да сътвори мир, нито един прибор на света не може да измери скоростта на тази енергия. Слънцето изпраща своята енергия така, че да отрази светлото излъчване на човека, дори да не е в неговия спектър, отразява се и се връща преобразувана в благодатно излъчване. Денем и нощем кедрите със своите иглички приемат това излъчване и наливат в себе си целия спектър на светли енергии, излъчвани от хората. Когато тя се оказва недостатъчно в Космоса или в целия живот на Земята, кедърът отдава тази светла енергия. Човек не винаги се намира в състояние на любов. За съжаление на хората са им познати и отрицателните чувства - Злоба, Агресия, Завист. В такова състояние човек излъчва тъмна и разрушителна енергия, тя не може да се издигне в Космоса, а се насочва към земните дълбини. Отразява се от недрата и се връща в Човека. Черното излъчване непосредствено влияе на своя създател, усилва в него Злобата, разрушава Здравето и Живота му. Тъмните излъчвания отразяващи се в дълбоките недра пораждат катастрофи, природни бедствия, войни и конфликти.
Анастасия и нейните роднини разказвали за "свещения звънтящ кедър", който макар и рядко, все пак се среща в Сибир. Има много различни видове кедри (сибирски, ливански, атласки, хималайски, италиянски, китайски или японски, кoрейски, червен кедър, мексикански, финикийски и др.), но само Сибирския кедър  навършвайки 500 г. започва да звъни. Това става, когато кедърът се налее с енергия и трябва да я отдаде. Обикновено това звънене продължа три години, и ако не успее да я раздаде, започва мъчителен процес на изгаряне на невероятно огромно количество светла и чиста енергия, в която са съхранени и много знания. Изгори ли енергията си, кедърът умира и този мъчинелен процес продължава 27 години.
Въздухът на Сибирските кедрови гори е практически стерилен, защото според медицинските норми дори за операционните помещения е допустимо да има 500-1000 микробни клетки, а в един кубичен метър от кедрова гора има само 200-300. Вредните насекоми, като комари, молци, бълхи, кърлежи и т.н. избягват дори от малко парченце кедър. Целият Кедър (игличките, смолата, кората, ядките и др.) има висока степен на фитонцидност. Един хектар от кедрова гора за 24 часа отделя повече от 30 кг (!!!) органични вешества, които имат огромна бактерицидна сила. По мнение на специалистите това количество е достатъчно за обезвредяването на въздуха на големия град. Всички части на Кедъра имат високоефективни лечебни вещества. Например, игличките са били употребявани като лечебно средство 5 хиляди години преди нашата ера.
100 гр. кедрови иглички съдържат 250-350 мг витамин С, което може да бъде приравнено само към портокалите и лимоните. При изгаряне на смолата от кедър - Живица, се е родил огънят на Зороастър. Друидите са наричали живицата "Чашата на живота".   

 

                                            Съвършен и могъщ лечител

                                               

imageПреди, в древността, народната медицина е била практически единствено достъпна за широк кръг от населението на Русия, но сега към нея се обръщат съзнателно, отказвайки се от химиотерапията и изкуствените препарати. Вече всички знаят, че съдържащите се в растенията субстанции са способни да върнат в организма на човека здраве и функционалнао равновесие.Те оказват определено въздействие на живите клетки и тъкани, при това встъпват в хармонична връзка с всички процеси протичащи от една страна цялосно в човешки организъм  и от друга - във всяка отделна клетка. ”В аптеката на Господа растат всякакви треви, лекуващи всяка болест” - казват германците. На български е казано - “за всяка болка има билка”. Лечението с естествени средства особено много се препоръчва при бременни, деца, подложените на различни възпаления, възрастни хора, често боледуващи от простуди, страдащи от сърдечно-съдова недостатъчност, чернодробни болести. И ето, кедърът от аптеката на Бога е най-съвършеният и могъщ лечител, нямащ равен на себе си. Особено велика е силата на сибирските кедри: по мнението на авторитетни изследователи, колкото по на север расте кедъра, толкова повече нарастват лечебните му свойства.
Игличките на кедъра са богати на витамин С (аскорбинова киселина), провитамин А (каротин) и други витамини. И така, в свежите иглички се съдържа по-вече от 300 мг% витамин С.
Целият кедър (иглички, смола, дървесина) притежава висока фитонцидност.  За едно денонощие 1 хектар гора отделя по-вече от 30 кг !!! летливи газообразни органични вещества, които имат огромно антибактериалнио въздействие. По мнение на изследователите това количество фитонциди е достатъчно, за да се обезвредят всички болестотворни микроби в големия град Около всяка клонка, около всяко листенце, игличка въздухът е наситен с фитонциди. Много е добре, ако във вашия дом във ваза с вода има 2-3 клонки кедър. Тогава във въздуха постоянно ще се образуват озониди (отрицателни йони). При взаимодействието на фитонцидите и озона молекулите на озона стават електронно възбудени и тяхната енергия нараства 3, 2 пъти в сравнение с обичайната молекула на кислорода. Фотонцидите на кедъра повишават съдържанието на леките отрицателни йони във въздуха. Фитонцидите не само обеззаразяват, убиват болестотворните микроорганизми, но и благотворно влияят на размножаването на тези микроорганизми, които встъпват в борба с болестотворните.
Много големи бактерицидни и заздравяващи свойства притежава, както отбелязяхме по-рано, кедровата живица. Съвременната медицина използва изчистената и прецедена живица - кедров балсам при лечение на рани. Балсамът предварително се разтваря, смесва се с неутрални масла или вазелин и се правят превръзки. Кедровата живица лекува хроничните язви и циреи. През годинте на Великата Отечествена война, кедровият балсам широко се използвал в сибирските болници именно като бактерицидно и ранозаздравяващо средство. Напоените с кедров балсам тампони са спирали гангрена в начален стадий, предотвратявали са загнояване и инфектиране на раните.
В своята многовековна практика народната медицина винаги е използвала кедровата смола. Порязвания и рани са се заливали с живица. Най-тежките и застаряли увреждания на тъканите чак до гангрени, са лекували с кедрова живица. Нея са я нанасяли върху местата с гной, абцес, като омекотяващо, изтеглящо и заздравяващо средство.

При счупвания са намазвали мястото на травмата с живица и костта зараствала по-бързо. Живицата е използвана при лечение на гнойни рани, циреи и изгаряния.

Някога в Сибир с кедрова живица са лекували зъбобол - поставяли са я към зъба, венеца. Понякога са използвали доста странни методи за лечение на зъбите. На територията на един от манастирите на Архангелска област, Созурско, расте огромен кедър. Неговата кора е силно повредена. Според преданието страдащи от болести на зъбите, са гризали ствола на кедъра.
Кедровата живица се употребява и вътрешно - при язва на стомаха и дванадесетопръстника, белодробна туберкулоза, пневмония. В литературата се срещат сведения, че руските знахари исползвали живицата за лечение на рак. Живицата на кедъра е висококачествена - в нея се съдържат например 30% терпентин и 70%  колофон. Полученото от нея фино терпентиново масло съдържа 80% пинен, който се явявя изходен материал за синтеза на камфора - забележтелно средство стимулиращо дейността на дихателната и сърдечно-съдовата системи. Камфорът се използва при лечени заболяванията на нервната система, шизофрения, той влиза в състава на много съвременни лекарствени препарати, в това число и стимулиращи работата на нервите.

Терпентинът намира още по-голямо приложение, особено в народната медицина. Той се използва за разтривки при ревматизъм, подагра, невралгия, простудни заболявания на дихателните органи, при лечение на рани и в редица други случаи. Терпентиновите вани се предписват с цел отделяне на солите от ставите при артрит, полиартрит, при възпаление на бронхите се препоръчват инхалации с добавяне на терпентин във водата. Шипове в петите се лекуват чрез локални терпентинови вани, при това редувайки контрастни вани: студени - горещи. След завършване на процедурата, за през нощта болното място се налага с компрес от гъста отвара от кедрови иглички (хвоя).
При заболявания на дихателните органи, добре е да се вдишват изпарения на кедрова живица бавно горяща върху въглени.
Живицата има високи бактерицидни и заздравяващи свойства.Тя се използва при лечение на гнойни рани, изгаряния, ухапвания от змии, язви, ангина, грип, херпес, заболявания на дихателните пътища, стоматологични заболявания, кожни, болести, простатит, аденоми, хемороиди, болести на стомашно-чревната система, нервна и сърдечно-съдова система, опорно-двигателен апарат, ендокринна система, доброкачествени тумoри, очни заболявания и др.
В древността кедровата живица са я събирали, когато тя е потичала от естествени поражения на ствола или клоните. Имено такава живица се е считала за най-целебна, знахарът сам не е причинявал вреда на дървото. Кедърът притежава много голяма способност за самолечение на раните си. По съобщение на изследователите на кедъра, при рана, от която тече смола (живица) дървесината започва да зараства още през първата година. С времето раните зарастват напълно  по цялата си периферия и дърветата външно по нищо не се отличават от ненараняваните.
Наистина, безценното богатсво но кедъра са неговите семена (ядки), които също притежават редица ценни свойства, но за тях трябва да се говори отделно. 


Кедрите



image   За най-старото дърво в парка - Хималайския кедър - на възраст 130-135 г. съществува легенда, че семената са донесени от монаси преди повече от век. Първият ливански кедър в България е засаден през 1895 г. от младия княз Фердинанд в парка Евсиноград. Днес височината на кедъра е над 40 метра, а диаметърът на стъблото - над 100 см. По бързина на растежа кедрите отстъпват само на секвоята и тополата. image  





Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. azor - И още!
10.12.2007 21:31
Ливанският кедър е едно от най-легендарните дървета в световната история - символ на вечност, могъщество, опора. В този дух той се споменава на 55 места в Библията. Дори народният поет Иван Вазов не издържа на изкушението и в своето първо стихотворение "Борът" сравнява вековното дърво в двора на сопотския метох с "кедър ливански". Древните автори многократно ни убеждават, че това дърво е идеалният материал за построяването на военни и търговски кораби. Освен това според тях този вид кедър расте само в Ливан и никъде другаде. Затова в стари египетски сведения Финикия се нарича страната на кедъра. Тя е богата благодарение на износа на този дървесен вид. В резултат на което той е почти изчезнал.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: azor
Категория: Хоби
Прочетен: 1611076
Постинги: 93
Коментари: 569
Гласове: 832
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930