Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.10.2007 18:44 - Как цветята влияят на настроението
Автор: azor Категория: Хоби   
Прочетен: 1983 Коментари: 1 Гласове:
0



Как цветята влияят на настроението.

imageЦветята могат да влияят на нашето настроение. Цветът им пък понякога действа върху здравословното ни състояние. *Науката, изучаваща и прилагаща здравословния ефект на цветовете, се нарича цветотерапия (колоротерапия).
Червеният цвят влияе положително върху имунната система, затова се отразява благотворно на изтощените, прекаралите операция, страдащите от пролетна или хронична умора. Пламтящият ален букет действа ободряващо, „мобилизира” нервната система. imageВ никакъв случай не се поднасят червени рози, карамфил, далии и пр. на хора с хипертония, защото червеният цвят повишава кръвното налягане!
Виолетовото действа успокояващо, укрепва вътрешното равновесие. Занимаващите се с умствена работа слагат на масата ваза с букет в цвят лилав, тъй като активизира мисловния процес.
Жълтият цвят символизира слънцето. Приписва му се свойството да подобрява настроението и да активизира. Ако се иска хората да са винаги слънчеви, се поднасят „сияйни” цветя – жълти рози и лалета, нарциси, минзухари...
imageКато се съобразяваме с всичко това, бихме могли да различим топлите и студени цветове. Към топлите се отнасят жълтият, оражевият и червеният (най-топъл е оранжево-червеният). Студените са синият, зеленият и виолетовият. Възможно е обаче чрез оттенъци студените да станат по-топли (например жълто-зеленият е по-топъл от синьо-зеления). В такива случаи се внимава да не доминират топлите цветове (зеленият доминира над ултрамарина, но се губи пред червения). При комбинация жълто и синьо, за да има хармония, жълтото трябва да е по-малко. Осветлението прави тъмния цвят по-интензивен, отколкото намиращия се в сянка светъл цвят. Ако се търси весело настроение, се избират топли тонове, но за тържествени случаи се предпочитат студените. Спокойна атмосфера се създава от цветя с еднаква окраска. Комбинациите допускат различни оттенъци на един и същ цвят по възходяща линия – белите цветове са подходящи към ярките, те хармонират и със студените, а също със светловиолетовите, светлочервените, сините, яркооранжевите и жълтите.



Тагове:   как,   настроението,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. slavei - Цветен постинг!
17.10.2007 09:08
Беше ми интересно да прочета!
Благодаря!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: azor
Категория: Хоби
Прочетен: 1610930
Постинги: 93
Коментари: 569
Гласове: 832
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930